Waarom acceptatie van je overgewicht belangrijk is!

Een reden om af te willen vallen is voor veel vrouwen vaak dat ze slank(er) willen zijn. Omdat je bijvoorbeeld over een poosje een bruiloft hebt, op vakantie gaat of op zoek bent naar een nieuwe baan. Of omdat het weer zomer wordt en je er goed, dus slank, wilt uitzien in je bikini of badpak en zomerkleren. Als je deze redenen om af te willen vallen eens goed bekijkt, zul je zien dat ze allemaal te maken hebben met acceptatie. Of je accepteert jezelf niet met je huidige gewicht, of je bent bang dat anderen je niet zullen accepteren zoals je bent. Toch heeft het afvallen in het verleden om die redenen duidelijk geen effect gehad. Anders had je je doel, het bereiken van je streefgewicht, allang bereikt en bovendien behouden. Het afwijzen van jezelf en de angst voor afwijzing door de ander heeft er dus alleen maar voor gezorgd dat je uiteindelijk weer aankwam. Daarom is het belangrijk, dat je jezelf eerst gaat leren accepteren mét het lichaam dat je nu hebt. Maar let op: jezelf met je huidige gewicht accepteren betekent niet dat je je daar dan ook maar bij moet neerleggen. Acceptatie is actief, neerleggen bij is passief.

 ‘We kunnen niets veranderen tenzij we het eerst aanvaarden’

Maar hoe kun je je lichaam leren accepteren, terwijl je er helemaal niet tevreden mee bent? Allereerst door te erkennen dat het lichaam dat je nu hebt, het enige is dat je ooit zult hebben. Je zult er je hele leven mee moeten doen, dus kun je het maar beter goed leren verzorgen. Je lichaam zorgt immers ook goed voor jou, door jou zo goed mogelijk te laten functioneren. Zelfs wanneer je je lichaam regelmatig tegenwerkt door het volgen van allerlei populaire diëten. Jouw lichaam is uniek en niemand heeft exact hetzelfde lichaam als jij. En ook jij zult nooit exact hetzelfde lichaam als iemand anders kunnen hebben, wat de maatschappij in het algemeen en de afslankindustrie in het bijzonder je ook voorspiegelen. Dit eerst voor jezelf erkennen is heel belangrijk, omdat je nu eenmaal niets kunt veranderen, in dit geval je huidige lichaam, tenzij je het eerst aanvaardt. Want wat er niet is, kun je natuurlijk ook niet veranderen. Dit betekent overigens niet, dat je er dan ook niets meer aan zou willen of mogen wijzigen. Het is heel normaal en menselijk dat je er lichamelijk graag zo goed en verzorgd mogelijk uit wilt zien.

Maak daarom een begin met accepteren door het lichaam dat je nu hebt goed te vinden zoals het is. Ook al vind jij dat je lichaam nu niet voldoet aan jouw en/of andermans normen. Stop met het continu bekritiseren, veroordelen, of erger nog, het geheel of gedeeltelijk afwijzen van je lichaam. Probeer je eerst goed te gaan voelen over jezelf en je huidige gewicht. Natuurlijk kun je doorgaan met vechten tegen je huidige lichaam, het naar beneden blijven halen en het af te wijzen. Natuurlijk kun je blijven zeggen dat het niet eerlijk is dat anderen in aanleg slanker zijn dan jij. En je kunt uiteraard blijven proberen om af te vallen door stug door te gaan met lijnen en daardoor steeds gefrustreerder raken. Maar je kunt ook proberen te gaan werken aan acceptatie ervan. Het niet accepteren of afwijzen van je lichaam heeft namelijk uitsluitend invloed op je gedachten en gevoelens, maar geen enkele invloed op hoe je lichaam er feitelijk op dit moment uitziet. Je zult er dus niet slanker door worden. Het zijn nutteloze, negatieve gedachten. Door zo te blijven denken, ga je je alleen maar steeds slechter voelen. En hoe slechter jij je voelt, des te meer je behoefte aan eten weer de kop op zal steken. De keus is dus aan jou. Je kunt een hekel aan je lichaam blijven houden, maar je zou het ook kunnen leren accepteren. Want pas dan zul je in staat zijn om blijvend af te vallen tot een voor jouw lichaam ideaal gewicht.

Meer lezen?

Advertenties

Over yvonnevdhout

Ik ben gewichtscoach/trainer en auteur van het boek RE(d)T je gewicht, een realistische kijk op en aanpak van overgewicht. Ik ben van mening dat het volgen van (populaire) diëten, je niet helpen om blijvend af te vallen. Erger nog, juist mensen die regelmatig een dieet volgen worden uiteindelijk vaak zwaarder dan vóór het dieet. Het goede nieuws is dat dit niet aan jou ligt, maar aan de diëten zelf. Meer info over mij en mijn visie op afvallen vindt je op mijn site: www.redtjegewicht.nl
Dit bericht werd geplaatst in Gewichtige verhalen en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Waarom acceptatie van je overgewicht belangrijk is!

  1. Beauty For You 2010*08 zegt:

    WOUW, dankjewel.

  2. wondervol zegt:

    Yvonne wat een mooie blog! Ik hoop dat de reaguurders op Foodlog deze blog lezen. Vaak wordt acceptatie verward met een apatische houding van…. laat maar, ik doe er niets meer aan. Maar bij acceptatie ligt de sleutel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s