Werk aan je zelfbeeld en val af!

‘Focus je niet alleen op gezond eten en sporten als je wilt afvallen. Een positief zelfbeeld is minstens zo belangrijk”.

Dit is de kop van een artikel in de Telegraaf waar ik het volkomen mee eens ben. Uit onderzoek blijkt dat het opbouwen van een positief zelfbeeld erg belangrijk is om te kunnen afvallen. Dit is als gewichtscoach en trainer ook al jaren mijn eigen ervaring. Daarom is mijn begeleiding altijd gericht op het ontwikkelen van meer zelfvertrouwen door te werken aan een positief zelf- en lichaamsbeeld. Alleen zo bouw je een stevig innerlijk fundament op waardoor je meer vertrouwen in jezelf en je lichaam krijgt.

Wil jij ook op deze manier afvallen, lees dan mijn boek RE(d)T je gewicht waarin deze aanpak uitgebreid beschreven staat. Een fragment uit mijn boek:

Je zelfbeeld:

‘Je zelfbeeld is het beeld dat jij van jezelf door de jaren heen gevormd hebt. Het is jouw mening over jezelf en de mate van waardering die je voor jezelf als persoon hebt. Hoe wij over onszelf en ons lichaam hebben leren denken, is voortgekomen uit de talrijke boodschappen die onze ouders, grootouders, familie, onderwijzers, de kerk – kortom de maatschappij – ons in de loop van onze opvoeding, hebben meegegeven. De normen en waarden die ons zijn bijgebracht. Naast de waardering voor de dingen die we goed deden, werden we over het algemeen toch vaker gewezen op wat we niet goed deden. We hoorden bijvoorbeeld: eet je bord leeg, ruim je rommel op, doe de afwas, hou nou eens op, help toch eens mee, wat ben je toch lastig, gedraag je netjes of hou op met je zusje of broertje pesten. Ook op school bestonden allerlei regels waaraan je moest voldoen: opletten tijdens de les, niet spieken, je huiswerk afhebben, goede cijfers halen en slagen voor je examen.

Om de waardering en liefdevolle aandacht te krijgen van al deze belangrijke mensen moest je uiteraard gehoorzamen. Hierdoor kun je onbewust het zelfondermijnende, irrationele idee gekregen hebben, dat je alleen maar geaccepteerd wordt als je doet wat de ander van je vraagt. Dat je de liefde of positieve aandacht van iemand altijd eerst moet verdienen. Misschien waren je ouders nogal prestatiegericht en heb je daardoor leren denken, dat het erg belangrijk is om iets in je leven te bereiken. Slagen als student, slagen in je carrière, of uitblinken in sport of muziek. Een aantrekkelijk uiterlijk hebben of populair zijn, zodat je ouders trots op je konden zijn. Daarmee kun je de zelfondermijnende overtuiging hebben ontwikkeld dat je pas waardering verdient als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Je voelt je pas goed genoeg als je altijd alles goed doet en geen zwakke kanten hebt. Deze verbale of non-verbale boodschappen, die ons meestal goedbedoelend werden meegegeven, zijn maar al te vaak geworden tot overtuigingen als waren deze de enige juiste waarheden. Hierdoor ben je uiteindelijk jezelf ook op die manier gaan beoordelen of erger nog: veroordelen. Deze be- of veroordelingen heb je door de jaren heen zo verinnerlijkt, dat het daarmee ook je eigen onbewuste overtuiging is geworden over wie en wat je denkt te zijn. Je praat dan op eenzelfde manier in gedachten over en tegen jezelf zoals je geleerd hebt tijdens je opvoeding. Zonder nog na te denken of dat beeld van jezelf eigenlijk wel klopt.’

Wil je in de praktijk oefenen met deze manier van afvallen dan kun je eind september meedoen met de groepscursus ‘Slank denken’. Datum en tijd volgen z.s.m.

Lees hier het gehele artikel in de Telegraaf.

Advertenties

Over yvonnevdhout

Ik ben gewichtscoach/trainer en auteur van het boek RE(d)T je gewicht, een realistische kijk op en aanpak van overgewicht. Ik ben van mening dat het volgen van (populaire) diëten, je niet helpen om blijvend af te vallen. Erger nog, juist mensen die regelmatig een dieet volgen worden uiteindelijk vaak zwaarder dan vóór het dieet. Het goede nieuws is dat dit niet aan jou ligt, maar aan de diëten zelf. Meer info over mij en mijn visie op afvallen vindt je op mijn site: www.redtjegewicht.nl
Dit bericht werd geplaatst in Gewichtige verhalen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s