Voeding beheerst ons leven

Zo luidt de kop van een artikel in de Telegraaf van 22 augustus 2011. “Als het op voeding aankomt doen we maar wat. We eten omdat we troost of steun zoeken en als gevolg van stress en frustratie. Of we zijn heel kieskeurig uit angst om aan te komen.  Twee op de drie vrouwen tussen de 25 en 45 jaar heeft een verstoorde relatie met voeding. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek. Deze vrouwen zijn veel bezig met hun gewicht, gezondheid en voeding. Ze hebben geen eetstoornis maar wel een ongezonde manier van eten”.

Dit klinkt alsof dit een probleem is dat pas de afgelopen jaren is gaan spelen. Maar in 1996 was mij dit al opgevallen bij veel vrouwen die ik begeleidde. Daarom heb ik daar destijds een klein onderzoekje naar gedaan. De uitkomst hiervan (dezelfde als bij het Amerikaanse onderzoek) heb ik later ook in mijn boek RE(d)T je gewicht verwerkt, dat ik speciaal geschreven heb voor vrouwen met dit probleem. Hieronder een fragment uit dit boek.

“Voor deze enquête vulden drieëntwintig gewone vrouwen in de leeftijd van 22 tot 58 jaar anoniem een uitgebreid enquêteformulier in. Met ‘gewone’ vrouwen bedoel ik hier, zoals gezegd, vrouwen die niet leden aan een officiële eetstoornis. Zeven van deze vrouwen hadden een normaal gewicht met een BMI tussen de 20-25. Één vrouw scoorde zelfs net even boven de categorie ondergewicht met een BMI van 19 (!). Zes vrouwen hadden een licht tot matig overgewicht met een BMI tussen de 25-28. De overige elf vrouwen hadden een duidelijk overgewicht ofwel obesitas, met een BMI tussen de 30-37. Morbide Obesitas, de ernstigste vorm, met een BMI hoger dan 40 kwam bij deze vrouwen niet voor.

Het eerste dat me opviel was dat alle vrouwen ontevreden waren met hun gewicht. Daarbij bleek het feitelijk gewicht van geen enkel belang: ook vrouwen met een licht tot normaal gewicht voelden zich te dik en deden daarom regelmatig het 1000-calorieëndieet, voorgeschreven door hun lijnclub. Bijna al deze vrouwen, ook die met een gezond gewicht, schaamden zich voor hun lichaam en meenden dat hun gewicht een slechte invloed had op hun gezondheid en hun sociale en zakelijke contacten. ‘Slank-zijn’ betekende voor hen niet alleen ‘gezond ‘, maar vooral ook ‘mooi’. Om dit te bereiken lijnden de meeste vrouwen regelmatig en gingen hiermee ook vaak jarenlang door. Zij hielden dit 3 maanden tot 28 jaar (!) vol, gemiddeld 11 jaar. Twee van hen boekten daar uiteindelijk blijvend resultaat mee, voor de overige eenentwintig vrouwen was het gewichtsverlies slechts tijdelijk.

Ondanks deze teleurstellende ervaringen gingen zij toch weer op dieet en bleven zij van alles proberen om gewicht te verliezen. Hoewel veel vrouwen het gevoel hadden dat zij geen controle hadden over hun eet- en snoepgedrag, bleven ze de schuld hiervan bij zichzelf zoeken, waardoor ze steeds kwader op zichzelf werden. Zij meenden dat, wanneer ze nu maar meer wilskracht en doorzettingsvermogen zouden hebben en streng genoeg voor zichzelf zouden zijn, het hun uiteindelijk wél zou lukken om blijvend af te vallen. En dus bleven zij zichzelf om deze ‘zwakte’ uitschelden, waarschijnlijk in de hoop dat deze gevoelens hen zouden motiveren om sterker te zijn en het beter te doen. Deze negatieve benadering bleek echter vooral averechts te werken: veel vrouwen zeiden juist te eten en/of te snoepen wanneer zij niet lekker in hun vel zaten. Eten om emotionele redenen, dus. Hoewel veel vrouwen aangaven zich verdrietig, moedeloos en soms zelfs wanhopig te voelen in de strijd tegen de kilo’s, motiveerde dit hen over het algemeen niet om hulp te zoeken. ‘Sterk zijn en je problemen zelf oplossen’ was hun motto. Hulp zoeken vonden de meesten ook raar of eng, ze waren toch zeker niet gek? Daarbij speelde de schaamte die veel vrouwen voelden met betrekking tot hun gewicht en eetgedrag ook een belangrijke rol. Als ze al met iemand over deze problemen praatten, was dat meestal met familie of vriendinnen. Met de huisarts of diëtiste werd hierover minder gesproken. Te zien aan de resultaten van de enquête, boekte het praten met bekenden weinig resultaat. Desondanks wilden de meeste vrouwen geen hulp, omdat zij nergens meer in geloofden of vonden dat erover praten toch niet helpt. En sommigen zelfs, omdat zij zichzelf een ‘hopeloos geval’ vonden.

Niet zo vreemd dus, dat zo weinig vrouwen aanklopten bij de hulpverlening. Inmiddels is de vraag naar hulp wel gestegen, maar ik vermoed dat de meeste vrouwen die problemen hebben met hun eetgedrag en gewicht nog steeds niet in de rij staan om hulp te zoeken. Liever vestigen zij hun hoop op weer een zogenaamd nieuw caloriebeperkend dieet. Dat is jammer, want hulp vragen is in mijn ogen geen teken van zwakte, maar juist van kracht: het geeft aan dat je jezelf de moeite waard vindt om uit te zoeken waarom het lijnen steeds mislukt. De uitslag van de enquête en mijn jarenlange praktijkervaring laten zien dat afvallen voor veel vrouwen veel meer inhoudt dan slechts het volgen van een dieet”.

Helaas bestaat dit probleem dus al vele jaren, maar ik ben blij dat er nu steeds meer aandacht aan wordt geschonken. En het is zeker niet iets om je voor te schamen, 2 op de 3 vrouwen worstelen hier ook mee, je bent dus zeker niet de enige!

Wil je meer lezen over dit probleem en de mogelijke oplossing hiervoor, lees dan mijn boek. Of ga naar mijn site, waar je heel veel informatie kunt vinden.

Yvonne

Advertenties

Over yvonnevdhout

Ik ben gewichtscoach/trainer en auteur van het boek RE(d)T je gewicht, een realistische kijk op en aanpak van overgewicht. Ik ben van mening dat het volgen van (populaire) diëten, je niet helpen om blijvend af te vallen. Erger nog, juist mensen die regelmatig een dieet volgen worden uiteindelijk vaak zwaarder dan vóór het dieet. Het goede nieuws is dat dit niet aan jou ligt, maar aan de diëten zelf. Meer info over mij en mijn visie op afvallen vindt je op mijn site: www.redtjegewicht.nl
Dit bericht werd geplaatst in Gewichtige verhalen en getagged met , , , , , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s