Waarom afvallen niet automatisch meer zelfvertrouwen geeft.

“Afvallen geeft niet automatisch meer zelfvertrouwen, lees ik op gezondheidsblog.nl  Wetenschappelijk onderzoek bij tienermeisjes heeft dit aan het licht gebracht. Ook na het afvallen bleef hun zelfbeeld laag.

Maar dat geldt niet alleen voor tienermeisjes weet ik uit ervaring, dit geldt ook voor heel veel volwassen vrouwen.

Het hebben van een laag zelf- en lichaamsbeeld heeft namelijk vooral te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen, niet durven zijn zoals je werkelijk bent. Daarom probeer je vaak door af te vallen je zelfvertrouwen te verhogen. Je vindt jezelf over het algemeen pas echt de moeite waard als je slank(er) bent en bent ervan overtuigd dat anderen dat ook zullen vinden. Maar als het lijnen weer mislukt en je bijvoorbeeld weer aankomt, zakt je toch al lage zelfwaardering nog meer. Met als gevolg dat je je regelmatig zorgen maakt over je uiterlijk en je in gedachten bijna voortdurend bezig bent met voedsel, eten en je gewicht.

Maar afvallen als zodanig kan nooit je zelfvertrouwen blijvend verhogen en je innerlijke onzekerheden wegnemen. Want zelfvertrouwen heeft niets te maken met hoe je eruit ziet of hoeveel je weegt, maar alles met degene die jij vanbinnen werkelijk bent. Gebrek aan zelfvertrouwen kan een gevolg zijn van je opvoeding. Daarom is het belangrijk onderscheid te leren maken tussen hoe jij werkelijk bent en het onjuiste zelfbeeld dat je, vaak onbedoeld of onbewust, door je ouders en andere belangrijke mensen in je leven mogelijkerwijs is aangepraat. Hierdoor kijk je vaak op een niet rationele, meestal negatieve manier naar jezelf. Je vergroot als het ware je zwakheden en tekortkomingen uit, omdat je daar voortdurend op gefocust bent. Hiertoe vaak aangespoord door het vervelende kritische stemmetje diep van binnen, dat nooit echt tevreden is. Hierdoor heb je doorgaans weinig tot geen aandacht voor je goede eigenschappen en kwaliteiten. Bij anderen zie je meestal wel heel duidelijk hun goede en mindere eigenschappen, maar bij jezelf zie je vaak alleen de mindere kant. Daardoor kun jet het gevoel hebben dat je in vergelijking met anderen eigenlijk weinig of niks voorstelt.

Hoe realistisch is dit beeld van jezelf eigenlijk? Om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen en daarmee een stevig innerlijk fundament op te bouwen, is het belangrijk om je aandacht méér op je goede eigenschappen, kwaliteiten en vaardigheden te richten en eens kritisch te kijken naar de manier waarop jij je zwakke of negatieve eigenschappen verwoordt.

 ‘Het grootste kwaad dat iemand kan overkomen, is dat hij slecht over zichzelf denkt.’

Wil je weten hoe je je zelfvertrouwen weer kunt opbouwen? Lees dan mijn boek RE(d)T je gewicht 0.a. te koop bij bol.com  Meer info over mij en mijn visie op afvallen vind je op mijn site.


Advertenties

Over yvonnevdhout

Ik ben gewichtscoach/trainer en auteur van het boek RE(d)T je gewicht, een realistische kijk op en aanpak van overgewicht. Ik ben van mening dat het volgen van (populaire) diëten, je niet helpen om blijvend af te vallen. Erger nog, juist mensen die regelmatig een dieet volgen worden uiteindelijk vaak zwaarder dan vóór het dieet. Het goede nieuws is dat dit niet aan jou ligt, maar aan de diëten zelf. Meer info over mij en mijn visie op afvallen vindt je op mijn site: www.redtjegewicht.nl
Dit bericht werd geplaatst in Gewichtige verhalen en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s