Een gezond gewicht…wat is dat eigenlijk?

Je hebt je vast wel eens afgevraagd waarom sommige mensen kunnen eten wat ze willen en toch slank blijven, terwijl anderen alle moeite van de wereld doen om af te vallen en toch aankomen in gewicht.

Dat komt doordat ieder mens biologisch uniek is, daarom hebben we ook allemaal een eigen gewicht dat bij ons past. Een gewicht dat optimaal is voor ons lichaam. Dat is het gewicht dat stabiel rond een bepaald punt blijft schommelen als de groei van het lichaam is voltooid. Dat punt noemen we het setpoint, het natuurlijke gewicht dat je lichaam aanneemt als je voldoende lichaamsbeweging neemt en alleen eet naar je lichamelijke behoefte. Dus als je eet wanneer je honger hebt en stopt wanneer je verzadigd bent. Dat gewicht is voor jouw lichaam goed, gezond en tegelijk uniek. Zoals jij je van anderen onderscheidt door je lengte en lichaamsbouw en door bijvoorbeeld je gevoel voor humor, behulpzaamheid, vriendelijkheid of minder aardige trekjes, onderscheid je je ook door het gewicht dat bij je past. Dit gewicht kan soms zo’n vijf kilo lager of hoger zijn, maar wanneer je gezond bent en niet op dieet, zal dit gewicht redelijk stabiel blijven.

De meeste vrouwen die lijnen houden echter totaal geen rekening met deze setpointmarge en streven zo in feite naar een onrealistisch gewicht. Dat geldt ook voor vrouwen die zichzelf te dun vinden en voortdurend proberen aan te komen door extra calorierijk te eten. Uit onderzoek blijkt dat aankomen net zo moeilijk is als afvallen. Als het gewicht, dat je wilt bereiken, lager ligt dan je natuurlijke gewicht, probeert je lichaam dit natuurlijke gewicht aan te houden door de stofwisseling te vertragen met als gevolg het jojo-effect: een belangrijke factor voor het ontstaan van overgewicht en obesitas. Het gevoel levenslang te hebben wordt dan ook veroorzaakt doordat je je leven lang streeft naar een gewicht dat in feite niet bij jouw lichaam past.

Het is juist vanwege deze natuurlijke marge – en dus niet vanwege je gebrek aan discipline – dat je vaak je zelfbepaalde streefgewicht niet kunt bereiken en/of langdurig behouden. Gewicht is namelijk deels erfelijk bepaald, dat blijkt ook uit onderzoek bij onder andere adoptiekinderen. Het gewicht van adoptiekinderen wordt méér bepaald door het gewicht van hun biologische ouders dan door de eetgewoonten van hun adoptieouders. Wanneer beide ouders zwaarlijvig zijn, is er een kans van 80% dat hun kind dat ook wordt. Dat lijkt me een heel logische verwachting. Dat geldt uiteindelijk ook voor onze natuurlijke lengte. Als beide ouders lang zijn, is de kans groot dat ook hun kinderen lang zullen worden. Je arts, diëtist, sportleraar of je weegschaal kunnen jou in wezen daarom niet exact vertellen wat je zou moeten wegen. Dat kan alleen je eigen lichaam. Je kunt een voor jou gezond gewicht ook afmeten aan hoe jij je lichamelijk voelt. Beweeg je je gemakkelijk, kun je sporten zonder direct in hevige ademnood te komen, is je bloeddruk goed, je cholesterolgehalte niet te hoog en begeven je gewrichten het niet na een dagje inspanning, dan heb je een voor jouw lichaam gezond, ideaal gewicht, ongeacht of dat gewicht binnen de normen valt.

Meer weten over blijvend afvallen en gewichtsbehoud?

Lees mijn site , daar kan je eventueel ook gelijk mijn boek ‘RE(d)T je gewicht’ bestellen.


Advertenties

Over yvonnevdhout

Ik ben gewichtscoach/trainer en auteur van het boek RE(d)T je gewicht, een realistische kijk op en aanpak van overgewicht. Ik ben van mening dat het volgen van (populaire) diëten, je niet helpen om blijvend af te vallen. Erger nog, juist mensen die regelmatig een dieet volgen worden uiteindelijk vaak zwaarder dan vóór het dieet. Het goede nieuws is dat dit niet aan jou ligt, maar aan de diëten zelf. Meer info over mij en mijn visie op afvallen vindt je op mijn site: www.redtjegewicht.nl
Dit bericht werd geplaatst in Gewichtige verhalen en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s