Waarom is een Anti Dieet Dag belangrijk?

Vandaag 6 mei is het Internationale Anti Dieet Dag. Deze dag werd in 1992 ingesteld als reactie op een zelfmoord van een 15-jarige meisje. Zij kwam tot haar wanhoopsdaad omdat ze er niet meer tegen kon dat ze zo dik was.

Wat mij betreft mag het altijd Anti Dieet Dag blijven! Waarom? Ten eerste: omdat ook vandaag de dag nog steeds mensen, zowel kinderen als volwassenen, worden gepest en/of gediscrimineerd vanwege hun gewicht. Dit veroorzaakt gevoelens zoals verdriet, onzekerheid, boosheid, frustratie, machteloosheid en soms zelfs wanhoop bij de mensen die het aangaat. En ten tweede: omdat de afslankindustrie c.q. de dieetlobby deze mensen nog steeds laat geloven, dat het enige wat ze hoeven te doen om af te vallen, het volgen van een populair caloriebeperkend dieet is. Ook al is allang wetenschappelijk bewezen dat een dergelijk dieet niet blijvend werkt.

Ondanks – maar mijns inziens dankzij – al die diëten, is afvallen en vooral op gewicht blijven voor veel mensen al jarenlang een ‘gewichtig probleem’. Lijnen lijkt inmiddels soms  ook wel op een (inter)nationale (wed)strijd, waarin de één nog harder strijdt dan de ander om het hoogst haalbare resultaat te bereiken: een SLANK en DUS maatschappelijk aanvaard lichaam. Veel mensen en dan m.n. vrouwen hebben er veel, zo niet alles voor over, om vooral maar af te vallen en volgen daarom het ene na het andere populaire ‘nieuwe’ dieet. Zelfs als dit gepaard gaat met vele en soms zelfs gevaarlijke lichamelijke verschijnselen. Het feit dat je afvalt met een bepaald dieet lijkt vaak belangrijker dan je af te vragen of het ook gezond is voor je lichaam. En geloof me, dat is het op de lange termijn niet. Afvallen gaat niet over ‘op dieet gaan’ om er na het bereikte streefgewicht weer ‘af te gaan’. Het gaat over méér bewegen en het aanleren van gedragsvaardigheden die je eetgedrag daadwerkelijk levenslang veranderen. Dat begint bij het (h)erkennen van de oorzaak van je eetgedrag en overgewicht. Dit doe je door op zoek te gaan naar de lichamelijke, mentale en emotionele factoren die je afvalpogingen voortdurend belemmeren. Pas als je inzicht hebt in bepaalde patronen en gestopt bent met lijnen, wordt het echt mogelijk om op een voor jouw lichaam gezond stabiel gewicht te komen en te blijven, want:

 ‘Alleen met inzicht en beleid raak je de kilo’s blijvend kwijt’

 Wat kun je zelf doen op deze Anti Dieet Dag?

  • Doe één dag niet aan de lijn, ook als je normaal wel een dieet volgt
  • Denk eens na over hoe diëten je leven beïnvloeden
  • Ga één dag niet op de weegschaal en meet je zelf niet
  • Herdenk de slachtoffers van eetstoornissen en onveilige afslankmethoden
  • Sport en beweeg omdat het goed en gezond is, niet om gewicht te verliezen
  • Help een eind te maken aan vooroordelen en discriminatie op grond van gewicht en omvang en realiseer je:

‘je bent als mens niet méér, naarmate je minder weegt’

Het zou overigens zomaar kunnen, zonder dat je het zelf in de gaten hebt, dat jij misschien ook wel eens discrimineert. Jaren geleden schreef ik hier al een blog over: ‘Discrimineert de chronische lijner zichzelf en anderen?’

Yvonne van den Hout

Advertenties

Over yvonnevdhout

Ik ben gewichtscoach/trainer en auteur van het boek RE(d)T je gewicht, een realistische kijk op en aanpak van overgewicht. Ik ben van mening dat het volgen van (populaire) diëten, je niet helpen om blijvend af te vallen. Erger nog, juist mensen die regelmatig een dieet volgen worden uiteindelijk vaak zwaarder dan vóór het dieet. Het goede nieuws is dat dit niet aan jou ligt, maar aan de diëten zelf. Meer info over mij en mijn visie op afvallen vindt je op mijn site: www.redtjegewicht.nl
Dit bericht werd geplaatst in Gewichtige verhalen en getagged met , , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s